Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Administratie & boekhouding

Administratie... Je ontkomt er niet aan. Als je een bedrijf wilt gaan starten, dan zal je toch echt de administratie moeten bijhouden. Dit ben je namelijk verplicht als ondernemer. Je moet bijvoorbeeld laten zien hoeveel btw je moet betalen en hoeveel je terugkrijgt.

7 jaar bewaarplicht

Alle gegevens die jouw onderneming vastlegt op papier en digitaal moet je verplicht minimaal 7 jaar bewaren. Dit is een eis van de Belastingdienst.

Boekhouding

Een van de belangrijkste zaken voor een onderneming is het bijhouden van de financiën: de boekhouding.

Zorg dat je vanaf dag 1 een methode hebt om jouw boekhouding in orde te houden. Het allerbelangrijkste van ondernemen is om altijd te weten hoe jij er financieel voor staat. Kun je alle kosten betalen, hoeveel hou jij er maandelijks aan over, kun je de belastingen betalen en kun je benodigde investeringen doen zonder dat je in de problemen komt?

Hoe boekhouden?

Als je net begint, dan is je boekhouding waarschijnlijk nog erg overzichtelijk en makkelijk. Je mag je boekhouding dan ook gewoon in Excel doen.

Zorg ervoor dat je een balans bijhoudt waar je kan zien hoeveel je bezit en hoeveel schulden, goederen en uitstaande rekeningen je nog hebt.

Ook is het belangrijk om een winst- en verliesrekening bij te houden. Op deze manier kan je bijhouden of je ook echt winst maakt.

Let op: als je jouw boekhouding in Excel gaat doen, houd er dan wel rekening mee dat je zelf ook belastingaangifte moet doen. Heb je zelf geen ervaring met boekhouden? Dan is het misschien beter om niet jouw boekhouding in Excel te doen.

Online boekhoudprogramma's

Gelukkig zijn er ook veel zeer gebruiksvriendelijke online boekhoudprogramma's. Deze kun je vaak koppelen aan jouw bankrekening zodat het grootste gedeelte automatisch wordt geboekt.

In zo'n boekhoudprogramma kun je ook jouw facturen maken en versturen en automatisch jouw belastingaanfigte doen. De kans op fouten is dan aanzienlijk lager.

Programma's waar wij goede verhalen over hebben gehoord zijn o.a.:

Schulden voorkomen

Niemand vindt het leuk om in de schulden te staan en daarom is het als ondernemer zo belangrijk om de administratie bij te houden. Een goede administratie bepaalt voor een deel het succes van je onderneming.

Ook moet je ervoor zorgen dat de betalingen door klanten allemaal voldaan worden. Niet elk bedrijf houdt zich netjes aan het 30 dagen factuurtermijn en dus zal je er zelf achteraan moeten gaan.

Zorg er ook voor dat je niet afhankelijk bent van één klant. Als de klant in de problemen komt, dan kom jij ook in de problemen. Zorg er dus voor dat je een netwerk opbouwt en je klantenbestand uitbreidt.