Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Aftrekposten

Als startende ondernemer heb je recht op een aantal aftrekposten. Aftrekposten zijn vaste bedragen die je van de winst mag aftrekken zodat je minder belasting hoeft te betalen.

Zelfstandigenaftrek

Met de zelfstandigenaftrek kan je in € 7280 aftrekken van je winst zodat je daar minder belasting over hoeft te betalen. Je moet voldoen aan de volgende 3 criteria:

  • Je bent ondernemer voor de belasting
  • Je maakt minstens 1225 uur per jaar.
  • Toen je begon had je nog niet de AOW-leeftijd.

Startersaftrek

De startersaftrek is een aftrekpost die bovenop je zelfstandigenaftrek komt. De overheid probeert hiermee jonge ondernemers te stimuleren. Je mag de startersaftrek 3 keer binnen de eerste 5 jaar van je onderneming gebruiken. Je verhoogt je zelfstandigenaftrek dan met € 2123,-.

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is voor alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming en bedraagt 14%. Dit wordt van het bedrag afgehaald dat overblijft na het aftrekken van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Kleineondernemersregeling

Kleine ondernemers, onder wie zzp'ers, rekenen in de meeste gevallen minder btw dan grote bedrijven. Ben jij straks een bedrag van minder dan € 1883,- per jaar kwijt aan btw-kosten? Dan kom jij in aanmerking voor de kleineondernemersregeling en hoef je in het vervolg minder (of helemaal geen) btw af te dragen.

Voorwaarden kleine ondernemersregeling:

  • Je moet minder dan € 1883,- aan de Belasting betalen.
  • Je bent een natuurlijk persoon (eenmanszaak of vof)
  • Jouw onderneming is gevestigd in Nederland.
  • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw of hebt hiervoor op tijd een ontheffing aangevraagd.
  • Met deze handige tabel van de Belastingdienst kun je snel en gemakkelijk berekenen hoeveel belastingvermindering op jouw situatie van toepassing is.