Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Bedrijf of hobby

Er zijn veel studenten die van hun hobby hun werk maken, maar wanneer ben je een ondernemer in de ogen van de belastingdienst? 

Wanneer een hobby

Iedereen verricht weleens werkzaamheden voor een ander of verkoopt iets via het internet. Dit betekent niet gelijk dat je ondernemer bent. Zolang jij deze werkzaamheden of producten gratis aanbiedt of in een familiesfeer doet, dan ben je geen echte ondernemer. Je kan dus best een vriend of familielid helpen met het bouwen van een website of helpen klussen aan de auto, zonder ondernemer te zijn.

Wanneer een bedrijf?

Zodra je producten of diensten gaat verkopen aan andere mensen dan vrienden en familie en hier winst op maakt, dan ben je een ondernemer. Voorbeeld: als je zelf surfplanken customized en ze via het internet verkoopt, dan wordt je gezien als ondernemer. Maar verkoop je ze door aan je kennissen, dan wordt je niet gezien als ondernemer. 

Aanmelden als ondernemer

Als ondernemer moet je jezelf aanmelden bij de Belastingdienst. Zij gaan kijken of jij voldoet aan de eisen voor de inkomsten belasting. Daarnaast moet je jouw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK kijkt vervolgens of je btw moet gaan betalen over je verkochte producten.

Bereid je goed voor! Lees meer informatie over de KvK en Belastingdienst.