Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Licenties en vergunningen

Ook als ondernemer zul je aan sommige eisen moeten voldoen en zal je soms een vergunning of een licentie nodig hebben.

Bedrijf aan huis

Wil je een bedrijf aan huis beginnen? Dan zal je in de meeste gevallen dit moeten melden aan de gemeente. Je kan dit terugvinden in het bestemmingsplan van je gemeente. In sommige gemeente moet je een onttrekkingsvergunning aanvragen. Vind het bestemmingsplan van jouw gemeente hier.

Gereglementeerde beroepen

Om te ondernemen heb je in de meeste gevallen geen kwalificatie nodig. Echter, er zijn een aantal beroepen die je niet zomaar mag uitvoeren zonder een erkenning hiervan. Denk hierbij aan een advocatenbureau, leraar, arts of fysiotherapheut. Deze beroepen noemen ze gereglementeerde beroepen.

Vakbekwaamheidseisen

Buiten gereglementeerde beroepen zijn er ook nog beroepen waar vakbekwaamheidseisen gelden. Voorbeelden hiervan zijn beroepen in de kinderopvang, taxichauffeurs en bemanning van zeeschepen. Voor meer informatie over beroepseisen kijk dan hier.

Licenties / certificering

Voor sommige bedrijven heb je ook een licentie nodig om jouw bedrijfsvoering uit te mogen voeren. Bijvoorbeeld als je in de arbeidsbemiddeling zit: uitzendbureaus, payrolling, werving & selectie.

Dan moet je zijn aangesloten bij de ABU of NBBU Cao en moet je een NEN certificering hebben.

Vergunningen

Zit jij eraan te denken om een terras aan te leggen, sterke drank te schenken of wil je verbouwen? Dan zal je een vergunning moeten aanvragen. Vergunningen vraag je meestal aan bij de gemeente.

Overzicht vergunningen

Op het ondernemersplein vind je een overzicht van alle benodigde vergunningen per branche. Kijk dus altijd goed voordat je ergens aan begint en voorkom boetes of erger.