Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Interview: MynOber

04/05/2018 - 10:13

Goeiedag, ik ben Fabio Gronsveld en bijna een jaar geleden heb ik het bedrijf MynOber opgezet. Daarnaast volg ik de opleiding Bedrijfskunde. In deze blogs zal ik ervaringen en voortgangen delen. Ook zullen er tips en tricks gegeven worden om zelf te kunnen ondernemen naast je studie.

Ontstaan MynOber

Het idee van MynOber is ontstaan tijdens een minor Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit. Tijdens deze minor werd je uitgedaagd om een idee te bedenken en dit ook uit te voeren. In een groep van vier mensen werden de ideeën bedacht en uitgewerkt. Mijn groep had één heel simpel probleem. Het bier komt niet snel genoeg in cafés. De oplossing hiervoor is een applicatie waarmee je direct bij het café kan bestellen. Zo wordt de ober overgeslagen in het proces. De eerste twee maanden van het studeren en ondernemen ging vrij gemakkelijk. Dit aangezien de studie het ondernemen was. Toen we klaar waren met de minor en hier een prijs mee hadden gewonnen besloten we door te gaan. Nu moest de studie worden gecombineerd met het bedrijf.

Het studeren

Van de groep mensen die bij het originele idee waren gekomen, gingen er drie door na de minor. Al snel werd een vierde lid erbij gehaald. Twee van de vier besloten hun studie tijdelijk stop te zetten. De andere twee, waaronder ik gingen door. Dit wordt aan mijn kant vooral mogelijk gemaakt door de weinige contacturen die ik met de universiteit heb. Soms ging het toch mis. Vooral rond de tentamenperiode. De eerste tentamenperiode ging nog goed, maar in de tweede periode ging het fout. Door het vele werk wat er binnen het bedrijf te doen was, werd studeren lastiger. Onverwachtse dingen die gebeurde op dagen dat er geleerd kon worden, zorgde ervoor dat leren erg lastig werd. Als gevolg hiervan studeer ik nog een extra jaar door.

Tips studeren naast je studie

Om de fouten die ik heb gemaakt niet meer te maken hier wat tips:

  • Begin op tijd: klinkt cliché maar het is van levensbelang. Door onverwachts werk kan het zijn dat je ineens een dag leren mist. Als dit één dag van de drie weken is, is dit niet zo erg. Heb je maar twee dagen uitgetrokken om te leren? Dan heb je een groter probleem.
  • Geef bij je businesspartners aan wanneer je moet leren. In het geval van een of meerdere businesspartners is het vaak mogelijk dat zij een paar weekjes gedeeltes van jou werk overnemen. Zo heb jij meer tijd om dat lastige tentamen toch te halen.
  • Zorg voor een goede leeromgeving. Leren waar jouw businesspartners bij zijn, leidt er vaak toe dat je toch nog even iets voor het bedrijf gaat doen. Zorg ervoor dat als je gaat leren dat je ook echt leert. Zo zorg je ervoor dat je je tijd optimaal benut.

Lees ook

eigen onderneming zzp
06/22/2020 - 11:43

Is jouw grote droom om een bedrijfje op te starten als zzp’er? Supergoed! Maar er zijn nog wel belangrijke dingen waar je van tevoren aan moet denken. Lees hier wat erbij komt kijken als je zzp’er wordt! 

lening afsluiten
05/13/2020 - 14:34

Je kan niet wachten om je eigen onderneming te starten. Maar in hoeverre speelt jouw studieschuld een rol als je een lening wil afsluiten?