Ondernemen naast je studie
Alle informatie voor als je gaat ondernemen terwijl je studeert
Ondernemen naast je studie
Tips, informatie en interviews met student ondernemers

Werkplek

Je gaat starten met je bedrijf, maar waar ga je werken? Elke plek heeft zijn voor- en nadelen, dus zoek goed uit wat jij nodig hebt om productief bezig te zijn:

Vanuit huis werken

Waarschijnlijk begin je gewoon vanuit huis, maar de ervaring leert dat je thuis snel bent afgeleid door de dagelijkse dingen, zeker als je nog een aantal huisgenoten hebt. Daarom is het vaak verstandig om niet thuis te werken, maar juist buiten huis. Het voordeel van thuis werken is dat het niks extra kost en je altijd alles bij de hand hebt.

Flexwerken

Er zijn in elke stad steeds meer leuke koffiebarretjes waar je heerlijke koffie en lekkers kunt bestellen, maar ook goed en gratis wifi hebt. Daar zie je dan ook steeds meer ondernemers werken. Het voordeel is dat je uit huis bent en dat je heerlijke koffie en ander lekkers tot je beschikking hebt. Het nadeel is dat je vaak niet heel veel ruimte hebt om bijvoorbeeld al jouw benodigde papieren uit te stallen of dat als je een zakelijk gesprek moet voeren dat meteen de hele koffietent meeluisterd.

Een ander nadeel is dat er toch vaak wordt verwacht dat je regelmatig wat besteld, waardoor het flexwerken toch een behoorlijke uitgavenpost wordt.

Kantoor of werkplek huren

Er zijn meerdere aanbieders die een klein kantoor of een werkplek aanbieden. Zo heb je in ieder geval een plek waar je kunt werken en eventueel klanten zou kunnen ontvangen. Je kunt hier vaak rustig werken en er zijn vaak veel andere (startende) ondernemers om je heen, zodat je ook makkelijk met andere ondernemers kunt overleggen.

Antikraak kantoorruimte

Er staat in veel steden kantoorruimte leeg. Sommige daarvan worden aangeboden op antikraakbasis. Dit kan een mooie start zijn om echt kantoor te gaan houden. Met een antikraak kantoorruimte krijg je tenslotten veel m2 voor je geld en je zit ook niet aan een huurcontract van minimaal 5 jaar vast.

Het nadeel kan zijn dat je er op korte termijn weer uit moet, dat is vervelend als jouw adres belangrijk is voor jouw dienstverlening. Het kan ook voorkomen dat je het kantoor nog helemaal moet inrichten (verven, vloer leggen etc.) Zo kun je jouw kantoor helemaal inrichten naar jouw wensen, je moet er in het begin alleen even wat meer tijd/energie in stoppen.